Voor mijn scriptie interview ik journalisten over de adoptie van Twitter. En als je dan hoofdredacteur van NU.nl Laurens Verhagen tegenover je hebt zitten, dan kan je het eigenlijk niet laten ook wat andere vragen te stellen. Laurens Verhagen over de toekomst van de journalist, de rol van Twitter in de journalistiek, het redesign van NU.nl en de tabletkrant van Rupert Murdoch.
Welke invloed ziet u Twitter op de journalistiek hebben?
“Twitter is veel in het nieuws, het wordt breed omarmd. Je zag het ook met de brand op Utrecht Centraal. Een krant kopte iets in de zin van ‘Mensen op Twitter vragen om een lift.’ Als Twitter in de kop staat willen mensen het lezen. Dus die invloed is wel groot. Twitter is dan ook een sexy buzzword.”
Arjen van Veelen schreef deze zomer in NRC Next dat Twitter gebruikt wordt om alles groter te maken dan iets is. Hij stelde voor dat elke keer als je Twitter in een bericht zag, dit moest vervangen door ‘Vereniging van Aquariumliefhebbers’. Het stelt dus niets voor. Deelt u dan ook die mening?
“Ja, daar ben ik wel mee eens. Want het gaat helemaal niet om Twitter. Over vijf jaar bestaat het niet eens meer, het is ook maar een medium of een techniek. Het bestaat natuurlijk nog niet zo lang, dus nu is het allemaal nog sexy. Dat is inherent aan de beginfase van zoiets als Twitter. En daarom wordt het nu zoveel in de media genoemd. Over vijf jaar lach je je helemaal dood als je ziet wat er toen geschreven is. Want het is helemaal niet interessant om Twitter specifiek te noemen. Uiteindelijk gaat het erom: waar komt het nieuws vandaan, wie zegt het en hoe snel ben je?”
Hoe ziet de toekomst van de journalist eruit?
“Journalisten zijn in een rap tempo aan het veranderen, mede door media als Twitter. Mensen die daar handig mee om kunnen gaan die hebben de toekomst. Vroeger moest je de straat op en dat hoeft eigenlijk niet meer. Twitter is nu de straat. Als je daar je weg weet, dan doe je daar ontzettend je voordeel mee. Als je weet wie je moet volgen en wie je moet benaderen profiteer je daar als nieuwsmedium ongelooflijk van.”
“Als journalist zou je ook steeds meer mashups moeten gaan maken. Je moet een selectie van alle bronnen maken met bijvoorbeeld Storify-achtige tools. Op Twitter staat heel veel bullshit. Journalisten moeten dan duiding geven van wie en wat betrouwbaar en interessant zijn.”
Wat vindt u van Rupert Murdoch’s tabletkrant, en in het bijzonder dat er geen koppeling komt met het web?
“Murdoch ziet te tabletkrant als een alternatief voor de krant. Hij ziet het niet als het web; hij koppelt het echt los. Ik vind dat functioneel gezien niet logisch want daarmee laat je heel veel mogelijkheden liggen.”
“Vanuit zijn commerciële oogpunt snap ik het wel. Vele uitgevers zien de tablet als laatste kans om toch nog geld rechtstreeks uit de gebruiker te trekken door een abonnementsmodel te hanteren. Dus trekken ze dat zover mogelijk van internet af. Hans Nijenhuis heeft een keer over de NRC-app gezegd dat dat vooral niet op internet moet lijken. Elke suggestie, elke zweem en elk aspect van internet moest hij ver van zich houden, want aan internet kleeft het woord ‘gratis’. Als je geld wil vragen voor een tabletkrant moet het daar vooral niet op lijken.”
Alexander Klöpping kwam erachter dat er een redesign voor NU.nl aankomt. Wat gaat er precies gebeuren?
“We maken de site iets breder. Maar daar moet je wel extreem voorzichtig mee zijn. NU.nl is ontzettend herkenbaar door de smalle vorm en dat willen we zo houden. De veranderingen zullen niet meteen herkenbaar zijn. De gebruiker moet het gevoel hebben dat er iets anders is, maar niet weten wat het precies is.”
“Er komt meer ruimte voor beeld. Denk aan video’s, slideshows, infographics en mashups. Dit zijn dingen die op de iPad belangrijk zijn. Die beelden willen we ook naar de site brengen.”
En wanneer is het zo ver?
“Ergens halverwege volgend jaar.”
Foto: Erwin van der Zande

Door: Lorenz van Gool | 1 december 2010 | Reageer
Categorie: blog, interviews | Tags: iPad, journalistiek, kranten, Laurens Verhagen, NU.nl, Rupert Murdoch, twitter