Blogback week 46

Pavlov geeft elke week een overzicht van de 6 meest opmerkelijke blogposts, interviews, muziek of filmpjes van de afgelopen week.

1. Niets zo geil als politiek

Sinds jaar en dag is het voor politieke partijen een probleem om jonge mensen naar de stembussen te lokken.  Tijdens de presidentsverkiezingen in Amerika wist Obama dat enigszins aan te pakken door veel jonge celebrities voor hem campagne te laten voeren. De jonge socialisten in Catalonië hebben een andere manier om de aandacht te trekken: seks. In een campagnespotje is te zien hoe een jonge vrouw het wel erg warm krijgt in haar gang naar de stembus, en onder groot genot het briefje in de gleuf laat vallen. Veel politici in Spanje spreken schande van de reclame; het zou vrouwonvriendelijk zijn. Oordeel zelf:

2. Kijkje in de Chinese zelfmoordfabriek

Fotograaf Thomas Lee nam een kijkje in één van de beruchte Foxconn fabrieken. Daar worden onder andere de nieuwste IPhones van Apple geproduceerd. Onder het strenge regime van Steve Jobs pleegden opmerkelijk veel werknemers zelfmoord.  Zo pleegde de 25-jarige Sun Danyong in 2009 zelfmoord nadat hij was ondervraagd over de vermissing van een prototype van een iPhone. Strijders voor vakbondsrechten zien in de reeks zelfmoorden het bewijs voor de slechte arbeidsomstandigheden bij de fabrieken. Lee maakte foto’s voor Wired van de fabriek in Shenzhen

3. ‘De Lachende Derde’

Met de vertrouwde synthesizer beats en digitaal verwrongen raps zijn de boys van De Jeugd van Tegenwoordig terug met hun derde album. Onder de noemer ‘De lachende Derde’ brengen Vieze Furr, Fabergé en Willie W. weer een lekker absurdistische plaat die je zeker drie keer moet beluisteren voor je er iets van snapt. Via de 3VOOR12 Luisterpaal check je nu alvast de tunes die pas vanaf volgende week in de winkel liggen. Genieten!

4. Wikipedia Jimmy Wales: ‘Gevoelige informatie zou ik niet lekken naar Wikileaks’

Wikipedia en Wikileaks. Dat botert niet echt.  Jimmy Wales, mede-oprichter van Wikipedia, vond het al niet zo leuk dat de organisatie van Julian Assange zich in het begin profileerde als de ‘wikipedia van geheimen’. Maar het vrijgeven van allerlei gevoelige informatie en daarmee mensenlevens op het spel zetten? Not done, vind Wales. Deze wereldverbeteraar vind het beheren van een online encyclopedie beheert al spannend genoeg.

5. Google’s kinderboek

Hoe werkt het internet eigenlijk? Wat is een ‘TCP/IP’? En waar leer je HTML praten? Het interactieve online boek ‘20 Things I Learned About Browsers and the Web‘ van Google beantwoordt deze veelgestelde vragen van technobeten. Een aanrader, ook voor techies, want er zitten ook mooie illustraties in van de bekende Duitse tekenaar en kinderboekenschrijver Christoph Niemann.

6. Profielschets van Kanye West

De New York Times waagt zich aan een schets van de psyche van ‘s werelds beste egocentrische blaaskaak rapper. Een paar leuke quotes:

Speaking ill of Mr. Bush remains the bravest thing Mr. West has done, the one moment where his inability to shut up resulted in widespread embrace.

Mr. West was probably more offended, though, that when asked what artists were on his IPod, Mr. Obama did not name him.

Mr. West is someone worth interrogating, and that’s the highest compliment of all.

Wisten jullie trouwens dat zijn mediatrainer ontslag nam na zijn optreden bij Today, waar hij zijn excuses aanbood aan oud-president Bush? Kanye West had een mediatrainer?

Leave a Reply