Sinds 1 oktober timmert het opiniërende en satirische sportblog Linkeballen stevig aan de digitale weg. Met een acht man sterke redactie worden dagelijks updates over het Nederlandse sportlandschap het web op geschoten. Bijtende commentaren, kunstzinnige odes en grappige weetjes bedienen liefhebbers van sport op maat. Pavlov sprak met één van de redacteuren over deze frisse nieuwkomer in de blogosphere. “De Linkeballen-draai vind je nergens anders.”
Kun je kort uitleggen wat er precies te beleven valt op Linkeballen.nl?
Linkeballen.nl biedt elke dag sportnieuws met een mening. Wij nemen stelling op sportnieuws op Linkeballende wijze. Zoals onze slogan al zegt: wij sporten met alle wetten. In onze artikelen zijn we vaak tegendraads, enthousiast, nostalgisch, maar vaak kun je ook ons om lachen. Onze voorkeuren lopen als een rode draad door de site. Dus als wij Annette Gerritsen leuk vinden, dan hoor je dat, net als wanneer wij ons ergeren aan Joep Schreuder. Naast een mening is er ook ruimte voor journalistiek. We hebben een waslijst aan clubs, sporters en bobo’s die we willen ontmaskeren.
Een satirisch blog, puur op sport. Is daar ruimte voor?
Wij denken van wel. Een Linkeballen bestond nog niet. De reacties zijn in ieder geval erg positief. Als je alleen naar sportsites of voetbalsites kijkt, is die markt verzadigd. Er is veel van hetzelfde. Wij hebben ook helemaal niet de intentie om te concurreren met nusport.nl of vi.nl. Wij zijn niet compleet, maar wij zijn wel een goede aanvulling op dergelijke sites. Wij zijn namelijk actueel, en de Linkeballen-draai vind je nergens anders. Wij doen het net even anders. Onze Eredivisie analist G. van de Wedstrijd bijvoorbeeld ziet dingen die andere kenners niet zien.
Hoe lang lag dit idee al bij jullie in de kast?
Dit voorjaar is het idee voor Linkeballen.nl ontstaan. Het leek ons allemaal meteen een goed en leuk idee. Daarna zijn er nog vele brainstormsessies aan gewijd om het inhoudelijk en ook qua vormgeving naar ons zin te krijgen. Sinds 1 oktober zijn we online.
Wat onderscheidt jullie van de concurrentie? Op bijvoorbeeld vi.nl is ook steeds meer ruimte voor satire en opinie…
Allereerst beperken we ons niet alleen tot voetbal. En we zijn niet ook alleen satirisch. Linkeballen staat nu wel vooral bekend om de grappige insteek, maar we bieden ook journalistiek, analyses op nieuws en nostalgie is ook een belangrijke pijler. Onze Italiaanse huisdichter Nonno Panini brengt bijvoorbeeld elke week een ode aan een paniniplaatje. Wat betreft de humor of dwarse mening, we hebben daarin wel een eigen geluid dat typerend is voor Linkeballen. We kiezen onafhankelijk partij. We hebben geen banden met sporters of media en we zijn niet voor Ajax, PSV, Feyenoord of AGOVV.
Welke doelgroep willen jullie bedienen?
Kortweg: sportliefhebbers met zelfspot. Het zijn vooral mannen die naar Linkeballen komen, misschien omdat we nog wel eens een ‘blond sportpoppetje’ willen vereren. Maar vrouwen zijn uiteraard ook welkom. Het zijn uiteraard vooral sportliefhebbers, maar dan wel degene die ook die beter ingevoerd zijn en alles op de voet volgen, die Linkeballen leuk vinden. En die niet al het nieuws over sporters zo serieus nemen. Wanneer de spot wordt gedreven met een club, journalist of een sporter, ook al heb je daar sympathie voor, dan kun je daar eerder om lachen dan dat je er om gaat schelden.
Hoe zetten jullie de site in de markt? Welke promotiekanalen gebruiken jullie?
Twitter is op dit moment voor ons het belangrijkste kanaal. Voor de site in de lucht ging, hebben we twitter goed gebruikt. Tijdens het WK en de Tour hebben we veel getweet op onze toon. De leukste tweets kun je zien bij favorites. Dit sloeg goed aan en daardoor kregen we veel nieuwe volgers. Een paar sporters (onder andere Kromowidjojo, Wennemars en Gerritsen) hebben artikelen waarin zij genoemd zijn ook getweet bijvoorbeeld. Deze publiciteit heeft voor veel nieuwe bezoekers gezorgd.
Hoe is het gezelschap bij elkaar gekomen? Zijn jullie vrienden en in welke leeftijdscategorie?
Wij zijn vrienden tussen de 20 en de 30 jaar en kenden elkaar al voor het idee van de site. Onze onderlinge discussies, grappen en analyses zijn nu eigenlijk online vertaald in een site. We zijn grote liefhebbers van sport, maar hebben daar ook allemaal wel een mening over. Wij vonden elkaars toon altijd erg grappig. We hebben ooit een zomer lang in de kroeg de hele tijd tegen elkaar geroepen ‘wat zit je nu te linkeballen’. Vandaar de naam. Linkeballen is een mooie wielerterm, maar dekt ook wel goed de lading voor wat wij beogen: linke sportjournalistiek. Wij hebben allemaal ook een of andere achtergrond in de sportjournalistiek, maar hebben de behoefte om de sportjournalistiek anders te benaderen. Als de site er niet was gekomen, deden we waarschijnlijk nu in de kroeg hetzelfde zonder site: discussiëren, vergeten voetballers opnoemen, grappige anekdotes vertellen en elkaar aftroeven met onzinnige sportfeitjes.
Satire en sport zijn altijd hand in hand gegaan. Kijk naar Studio Spaan of VI TV. Spiegelen jullie je hier aan?
Of dat altijd hand in hand is gegaan weet ik niet. Er wordt door het merendeel van de sportmedia zo serieus over sport, met name voetbal, gedaan. Voetballers die met een batterij mediatraining op elke willekeurige vraag antwoorden met: ‘Als je vroeg scoort, wordt het een hele andere wedstrijd’. Daar wil Linkeballen niks mee te maken hebben.
Studio Spaan is nog steeds onovertroffen, met name door de persiflages. En in VI TV zit ook een dwarse mening en humor. Maar ik denk dat vooral de hoofdpersonen meer bepalend voor het succes zijn dan het format. Het maakt nogal uit of Van der Gijp, Derksen en Genee er zitten dan Barbara Barend met Marc van Hintum. Ik wil niet zeggen dat wij ons daar aan spiegelen. Het zijn mooie tv-programma’s, maar wij zijn een dagelijkse site. Linkeballen is Linkeballen. Een sportblog met een eigen geluid.
Hebben jullie alles in eigen beheer ontwikkeld?
Wij zijn volledig onafhankelijk. Dit is een initiatief waar geen uitgeverij of mediagroep betrokken bij is. We hebben wel hulp gekregen van 40fingers: zij hebben de techniek en de hosting van de site geregeld. De fotografie wordt geleverd door het internationale sportpersbureau Proshots.
Jullie hebben acht redacteuren, dat is een hoop! Hoe is de werkdruk verdeeld? Hoeveel tijd per dag stopt een gemiddelde redacteur in de site?
Moeilijk aan te geven. Een site de hele week elke dag actueel houden is geen 9 tot 5 werk. We zijn er in feite de hele dag door mee bezig. Het is hard werken, maar we hebben er zelf vooral veel plezier in.
Wat zijn jullie doelen met deze site?
Allereerst willen we een plaats veroveren in het huidige sportaanbod op internet. Linkeballen moet toonaangevend worden. Dat moet ook gebeuren door in de toekomst beter journalistiek te gaan bedrijven en meer dingen zelf uit te pluizen. Daarnaast hebben we nog veel plannen op stapel. We onderzoeken op dit moment de mogelijkheden voor een linkeballen-tv afdeling bijvoorbeeld. We hebben op de site al een welkomstvideo met Maarten Ducrot en elke dag een Linkevideo, maar met eigen video content willen we ook meer gaan doen. Ook zijn we op zoek naar een aansprekende columnist die goed bij Linkeballen past. Genoeg plannen dus!
Verwachten jullie er veel mee te verdienen?
Laten we eerst maar eens onze kosten er uit halen. Je snapt: met dergelijke initiatieven gaan de kosten voor de baten uit. De start is in ieder geval veelbelovend. We denken wel dat we onderscheidend zijn en we horen positieve geluiden. Het is aan ons om te bewijzen dat we kunnen groeien en onze ambities waar te maken. Voorlopig betalen we onszelf uit in ouwe jongens krentenbrood.
Wat is het sportevenement waar je het meest naar uitkijkt om te coveren?
Na de fantastische sport van afgelopen zomer, kijken we nu al uit naar de sportzomer van 2012 met met EK voetbal, de Tour en de Olympische Spelen in Londen. Tot die tijd gebeuren er elke dag zoveel opmerkelijke zaken in de sportwereld, dat het ons geen probleem lijkt om Linkeballen.nl elke dag leuker en beter te maken.

Door: Melvin Captein | 4 November 2010 | 3 Reacties
Categorie: blog, interviews | Tags: bloggen, blogosphere, blogs, interview, Linkeballen, mr. positivo, nieuwkomer, redactie, satire, sport
Comments
3 Reacties
Leuk dit te lezen over linkeballen. Ik volg deze weblog al sinds het begin. Heb ze laatst getipt over de domheid van Richard Witschge bij ‘Ik Hou Van Holland’. Hebben ze meteen een over geschreven.
Linkeballen is een must voor elke sport- en voornamelijk voetballiefhebber. Een pareltje van een weblog. Een interview kon niet uitblijven! Well done Melvin!
[...] Andere SportenNieuw sportblog Linkeballen sport met alle wetten [...]