In de hetze rondom de zogenaamde ‘Ground Zero Mosque’ zijn de laatste weken de meest debiele uitspraken gedaan. De Amerikaanse media heeft als vanouds zijn vertrouwde laffe postitie ingenomen waarin het voor- en tegenstanders aan het woord laat met de gedachte dat het op die manier professioneel en eerlijk handelt. Veel tv-stations in de VS denken nog steeds, dat hoe belachelijk de claim of het nieuwsfeit ook is, een goed journalist geen partij kiest en iedereen aan het woord laat. Vooral CNN heeft hier een handje van.

In dit geval betekent het dat men de mensen die geen onderscheid kunnen maken tussen extremistische Moslimterroristen en gematigde Moslims, een podium krijgen. Voor de duidelijkheid: ik vind dat je rekening moet houden met de gevoelens van anderen, maar als die gevoelens gebaseerd zijn op irrationele haat, onwetendheid en xenofobie, kan je die mensen gerust links laten liggen. Maar het gaat verder dan dit. Niet alleen krijgen die mensen de mogelijkheid hun xenofobische haat te spuwen, maar de mensen die niet in de pas lopen bieden zelfs hun excuses aan. Case in point: de Portland Press Herald.

Deze krant publiceerde op 11 september een foto van Moslims op de voorpagina die Eid al Fitr - het einde van Ramadan – aan het vieren waren. Veel lezers van de krant klommen meteen in de pen en telefoon, want dit was natuurlijk totaal onacceptabel. Door een foto van Moslims te plaatsen op 9/11 spuugde je op het graf van de mensen die omgekomen zijn in het World Trade Center. Een verhaal had natuurlijk wel gepubliceerd kunnen worden, maar niet op de voorpagina. Misschien een klein kader op pagina 12. Net als negers vroeger wel in de bus mochten, maar gewoon niet op de voorste stoelen. En net als er wel een Moskee mag komen in New York, maar niet twee blocks van het WTC. Je zou verwachten dat een dergelijk denkpatroon, waarbij Moslims weggezet worden als tweederangsburgers, meteen afgeschoten zou worden door de krant. Amerika is toch immers het ‘land of the free’?

Zoals verwacht publiceerde de krant een reactie op de vele klachten, en dit is waar het verhaal nog erger wordt. Hoofdredacteur Richard L. Connor biedt in een brief zijn ’sincerest apologies’ aan de lezers, omdat zijn krant een artikel over vreedzame Moslims op de voorpagina heeft gepubliceerd. Conner kruipt diep door het stof en geeft toe dat de krant fout zat, en meer rekening had moeten houden met de gevoelens van de lezers. Compleet belachelijk! ‘People make mistakes’,  schrijft ‘ie. Daar heeft hij helemaal gelijk, mensen maken inderdaad fouten. Ten eerste de xenofobische lezers, en ten tweede Connor zelf. Deze man is de term journalist niet waardig en zou onmiddelijk ontslagen moeten worden. Als journalist is je publiek verschrikkelijk belangrijk, maar als jij niet op durft te komen voor je eigen ideeën en idealen, alleen maar schrijft wat de lezer wil lezen, en toegeeft aan dit soort imbecielen, dan ben je geen journalist.

Nogmaals, het idee dat je als journalist altijd beide kanten van het verhaal als gelijkwaardig moet presenteren, is bullshit. Net als dat alsmaar rekening houden met de gevoelens van iedereen nergens op slaat. Opzettelijk kwetsen is onnodig, maar mensen die hun meningen baseren op haat, onwetendheid en xenofobie kunnen van mij  een handvol ziektes krijgen.


    Door: Wout Funnekotter | 15 September 2010 | 2 Reacties
    Categorie: blog | tags:Tags: , , ,


    Comments

    2 Reacties


    1. 15 September 2010 16:49

      “‘People make mistakes’, schrijft ‘ie. Daar heeft hij helemaal gelijk, mensen maken inderdaad fouten. Ten eerste de xenofobische lezers, en ten tweede Connor zelf.” – Hulde Wout! Scherp.


    2. 17 September 2010 09:36

    Naam (required)

    Email (required)

    Website

    Wat wil je kwijt?

    Please leave these two fields as-is: