Voor Studradio op Unity FM verzorgt Het rondje van Pavlov wekelijks een radiocolumn, waarin we actuele onderwerpen niet schuwen. Hieronder de uitgeschreven versie inclusief audiobestand.
Scheur je krant in tweeen en je hebt iets wat het waard is om te lezen. Kranten zijn namelijk te dik. Er staat teveel in wat je eigenlijk al weet: van Twitter, Facebook, nu.nl en van de televisie. Eigenlijk is het lezen van de krant, een dag na het nieuws, tijdsverspilling.
Zo las ik vanochtend in de Volkskrant, een respectabele en scherpe nieuwskrant een berichtje: ‘Voetballer steekt scheidsrechter neer’. Ik citeer:
Bij een voetbalwedstrijd in een asielzoekerscentrum in Friesland is zaterdagavond de scheidsrechter neergestoken. Een 18-jarige voetballer kreeg het in de plaats Burgum aan de stok met de arbiter. De 25-jarige scheidsrechter raakte gewond aan zijn schouder, meldt de politie. Hij moest door een dokter worden behandeld. De dader kon direct worden aangehouden. Over de aanleiding van de steekpartij werd niets bekendgemaakt. (citaat)
Dit bericht is overgenomen van het ANP. Waarschijnlijk ingekort en herschreven, maar desalniettemin overgenomen. Het vulde mooi een deel op de pagina, maar wat voegt het toe? Ik weet nog altijd niet wat de aanleiding is, hoe de voetballer aan zijn mes kwam – in zijn broek? – of het incident op het veld plaatsvond of in de gang. Maar de grootste vraag is waarom dit in de krant stond.
Het bericht weglaten had gemakkelijk gekund, maar dan had de Volkskrant een witte lege plek over in de krant. En de kans dat een concurrerende krant het “nieuws” wel heeft en je dus onvolledig bent. Gelukkig stond het bericht in een kolom vol met de zelfde soort berichten. Je vindt ze terug in bijna alle kranten. Maar wat heeft de lezer nu echt aan dit soort berichten? Misschien is het voor de Friese lezer, maar dit is een landelijke krant. Laat dit soort berichten liggen voor de lokale krant of hyperlokale nieuwswebsites. Kranten kunnen ook wel zonder dit soort berichten.
Kranten zeggen graag dat hun meerwaarde ligt in het duiden en het geven van achtergronden bij nieuws. Want als ze alles brengen wat nu.nl plaatst, wie leest er dan nog een krant? Die dag extra voordat het nieuws op je mat valt kan je besteden aan verdieping ervan.
Schrap dus dit soort non-nieuws. Plaats reportages, analyses, sfeerverslagen, diepteinterviews in je krant. Bewaar de feeds van de persbureau’s voor je website. En de lege plekken die je overhoudt? Bedenk een nieuwe lay-out en vernieuw je stijl! Gooi die lege plekken op een hoop en je bespaart papier, drukkosten en je kan de deadline voor het aanleveren van je krant bij de drukkerij naar voren schuiven. Verwijs desnoods naar het vervolg van een verhaal 3 pagina’s verder – dat doen (of deden) tijdschriften als The Economist of Playboy toch ook? Dan wordt de krant maar iets meer als een blad, het doel blijft hetzelfde.
Iedereen kan ANP-berichten overnemen, maar niet iedereen kan echte journalistiek bedrijven.

Door: Hans Klis | 6 September 2010 | Reageer
Categorie: blog, columns | tags:Tags: ANP, churnalism, column, journalistiek, kranten, playboy, radiocolumn, studradio, the economist, tijdschriften, unity fm, Volkskrant