Al enige tijd ben ik freelance redacteur voor GlasVezel.nu, een nieuwssite over, hoe kan het ook anders, glasvezel. Neutraliteit staat hier bij mij hoog in het vaandel, want we zijn onafhankelijk. Maar soms heb je van die dagen dat je simpelweg niet meer neutraal kan schrijven. Vandaag was zo’n dag. Bereid je voor op een ietwat technisch verhaal.
Vanochtend werd ik door mijn opdrachtgever gebeld. Of ik naar Zorg & ICT-beurs wilde gaan, om te kijken of er nog wat nieuws te vinden was op het gebied van diensten over een glasvezelnetwerk. Uiteraard was ik van de partij. Overhemd en jasje aan, iets te veel gel in mijn haar. Ik kan me weer openbaar vertonen. Op pad!
Naast verschillende innovaties op het gebied van zorg en techniek, was er bij de vakbeurs ook een stand van kabelaar UPC. Blijkbaar bieden zij ook ziekenhuizen diensten aan. Mooi, weer wat geleerd.
Lichaamstaal
Opeens komt er een man naast me staan. Hij blijkt bij de stand van UPC te horen. “Kan ik je helpen?” vraagt de man. “Euh… ja,” stamel ik. “Ik ben van de website GlasVezel.nu. We berichten over het nieuws in de glasvezelindustrie. Dus ik ben benieuwd… wat doet een kabelaar zoal in de zorg?” De man kijkt me argwanend aan. “Oh,” zegt hij licht arrogant. “Nou…euh…”
Ik weet nu al dat dit gesprek nergens heen gaat. De lichaamstaal sprak boekdelen. Zijn armen over elkaar, zijn blik van mij afwendend, en zijn voeten duidelijk in de richting van een onzichtbare vluchtweg. Ik was hier duidelijk niet gewenst. Omdat ik niet de slechtste ben, kopieer ik zijn houding. Armen over elkaar, zijn blik ontwijkend, en mijn voeten in de richting van niemandsland. Eigenlijk wou ik zo snel mogelijk weg.
Maar ik besloot brutaal te doen.
“Gaan die diensten ook over glasvezel van UPC?” vroeg ik. Natuurlijk gebeurt dat niet, want UPC heeft geen glasvezelnetwerk. Maar met de openlijke bitchfight tussen UPC en KPN die woedt (KPN biedt wél glasvezel aan onder de merknaam Glashart), in het achterhoofd, kan ik het niet laten. Helemaal omdat UPC internet over de kabel onder de naam Fiber Power verkoopt. Nogal misleidend, want “fiber” is de Engelse naam voor glasvezel.
“Euh… jaaaa, dat doen we ook,” is zijn onzekere antwoord. Ik doe alsof ik van niets weet en ik knik zo begripvol mogelijk. “Ok, dank je wel voor de informatie, doeg!” Ik loop weg en pak een jojo mee met het logo van UPC erop. Leuk promotiemateriaal, dat dan weer wel.
Jeppe, Richard en Sjuul
Na mijn bezoek aan de beurs ga ik naar het kantoor van mijn werkgever. Ik heb folders en whitepapers meegenomen voor het archief. Eenmaal daar tref ik goede vriend en collega Robbie aan. Ik vertel het verhaal en we lachen erom. Ik besluit nog wat uit te printen en maak aanstalten om weer naar huis te gaan. “We gaan UPC bellen,” zegt Robbie opeens. Vragende ogen beantwoorden zijn enthousiaste blik.
Na wat googlen kwam hij er namelijk achter dat er wat onenigheid rondom de naam Fiber Power van UPC was. “No shit, Sherlock,” zei ik, maar hij vervolgde: “We bellen de verkoopafdeling van UPC en kijken of zij écht zo misleidend bezig zijn.” Mijn mondhoeken krullen omhoog. Het is tijd voor amateur-onderzoeksjournalistiek.
We besloten te vragen of we glasvezel bij UPC konden krijgen. Letterlijk. Met aliassen als Jules Declercq, Richard Verlijsdonk en Jeppe de Koning zaten we in ieder geval goed.
Bij poging één was het meten raak: aan de andere kant van de telefoon kon de heer Ramos ons vertellen dat zij glasvezel konden leveren in Utrecht. “Is dat Fiber Power?” vroeg “Jules”. “Ja,” was zijn antwoord, “dat is glasvezel.”
Na deze misleidende actie was het tijd voor een tweede poging. Hier kregen we Jettie van de(r/n) Berg aan de lijn. Zij vertelde ons iets compleet anders: “Utrecht is geen UPC-gebied. Hier kunnen we geen glasvezel leveren.” “Leveren jullie dat dan ergens anders?” was de sneaky vraag van “Jeppe”. Hier reageerde de andere kant genuanceerder: “niet in Utrecht“. Was de heer Ramos nog niet goed ingewerkt of is de hele afdeling in de war? Duidelijkheid kwam toen “Richard” mevrouw Wendy Peters aan de lijn kreeg. Zij vertelde het grootste bullshit-verhaal over UPC deze middag.
Écht glasvezel
Op de vraag of zij glasvezel leveren antwoordde zij: “deels glasvezel en deels kabel”. Omdat de eindaansluiting van kabel is, maar de verbinding tussen de zogenaamde “wijkhuisjes” wel van glasvezel is, dacht ze ons op een verkeerd been te zetten. Hiermee wekt ze namelijk de suggestie dat het dataverkeer daadwerkelijk over glasvezel gaat. Dat is dus niet zo, je hebt internet over de kabel. En je hebt nog steeds geen glasvezelverbinding. De conclusie is duidelijk: de verkoopmedewerkers weten óf niet waar ze het over hebben, óf ze proberen je te misleiden.
Ik gok op het laatste. Bekijk onderstaande oude commercial maar eens. (UPDATE: die blijkbaar gejat is)
De commercial begint met de aankondiging: 25 Mb voor 25 euro per maand. Redelijk onschuldig, toch? Neen! Let maar op de subtiele verdraaiing van feiten in het eigen voordeel wanneer je mensen door de verbinding ziet lopen. Boven de UPC tot 120 Mb-verbinding. Onder een ADSL-verbinding van 20 Mb. Dat gaat inderdaad een stuk soepeler. Maar wacht, bood UPC nu net niet 25 Mb aan in plaats van 120 Mb? Hierdoor lijk je te geloven dat je met 25Mb Fiber Power een VEEL snellere verbinding hebt. Terwijl je werkelijk maar 5 Mb sneller af bent. Slim gedaan, dat moet ik toegeven. Maar het blijft pure misleiding.
Bovendien lijkt de “tot” bij “tot 120 Mb” hier als een disclaimer te werken. Het is een slechte disclaimer, want ook hier kan de veronderstelde opstopping optreden. Een eigenschap van kabel (want dát levert UPC wél) is dat je de lijn deelt met andere gebruikers. In eerste instantie heb je geen last van een opstopping, want niet veel mensen hebben die aansluiting. Maar mocht het wel zover zijn dat iedereen dat doet, dan moet je het delen en raakt de lijn verstopt.
Met écht glasvezel heb je daar geen last van. Dus niet alleen is UPC de naam Fiber Power niet waard, UPC is ook nog eens een koning in het misleiden. Op de beursvloer, aan de telefoon, en in commercials.
UPDATE: Ook Webwereld weet te melden dat UPC misleidend is geweest in andere reclameuitingen. De kabelaar verloor onlangs een kort geding tegen KPN en een beroepszaak tegen Tele2.

Door: Lorenz van Gool | 30 March 2010 | 18 Reacties
Categorie: blog | tags:Tags: commercial, Fiber Power, glasvezel, internet, kabel, KPN, misleiding, UPC
Comments
18 Reacties
Social comments and analytics for this post…
This post was mentioned on Twitter by tweepuntnul: Rant over de misleiding van UPC: http://bit.ly/bJeCCn #rondjevanpavlov…
[...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Lorenz van Gool, Jan Vinken en Erik de Jong, Hans Klis. Hans Klis heeft gezegd: wat een onzin #fiberpower!!!! RT tweepuntnul Rant over de misleiding van UPC: http://bit.ly/bJeCCn #rondjevanpavlov #upc #rvp [...]
Goed stuk over onze middag UPC. Misschien nog het vermelden waard dat UPC wel kan claimen dat de kabel net zo snel is, en dat is vaak ook wel zo, maar dat is slechts op dit moment. Glasvezel heeft de mogelijkheid om er nog eens ziljoen bits bij te knallen.
Daarbij treed bij GV geen ruis op, bij kabel vaker wel.
Verhaal al naar UPC gemaild?
Nee, waarom? Ze komen er vanzelf wel achter denk ik. Al zou een reactie wel mooi zijn ja!
Ik zie dat de Trouw ook een artikel heeft geplaatst:
http://www.trouw.nl/opinie/weblogs/article3028174.ece/Rechter_verbiedt__kabelaartjes_.html
Bovendien weet UPC niet enkel de naam ‘glasvezel / fiber’ te ‘pikken’, maar weten ze ook hoe ze de glasvezelcommercials elders moeten raadplegen.
http://internetthought.blogspot.com/2009/07/upc-fiber-power-rips-off-hong-kong-ftth.html
Inderdaad Jurjen, die video had ik ook gezien. Goed opgemerkt! Dat ga ik er even bij zetten.
Dag Lorenz,
Graag gaan we nader in op je ervaring zoals je die in je blog optekent, aangezien je diverse zaken door elkaar lijkt te halen. In eerste instantie sprak je hoogstwaarschijnlijk met een vertegenwoordiger van UPC Business. UPC Business levert telecommunicatiediensten aan bedrijven en organisaties, zoals ziekenhuizen. Daarbij maakt zij gebruik van de netwerken die het best passen bij de behoeften van haar klanten. Dat kan 100% glasvezel zijn, maar ook hybride netwerken. Dat kan haar eigen netwerk zijn, maar ook gedeelde netwerken. Wellicht dat de collega die je sprak niet volledig op de hoogte was van het netwerk waarmee UPC consumenten bedient. Dat is een zogenaamd HFC netwerk. Het bestaat voor 97% uit glasvezel. Slechts de afstand tussen wijkcentrales en de woning bestaat uit coax. Meer informatie over ons netwerk vind je hier: http://www.upc.nl/over-upc/innovatie/ons-netwerk/. Als laatste puntje: we leveren inderdaad geen diensten in de stad Utrecht. Echter, de tweede helpdeskmedewerker informeerde je correct, zover wij kunnen opmaken jouw de tekst.
Klopt, de tweede medewerkster informeerde ons correct. Ik zeg niet dat ze dat fout doet. Maar de rest dan? Dat is complete onzin. Kunnen we daar geen reactie op krijgen?
Verder hebben jullie gelijk dat het om UPC Business ging. Bieden jullie soms ook dingen aan via het glasvezelnetwerk van Eurofiber dan? Die doen namelijk veel op dat gebied. Want UPC zelf heeft géén glasvezelnetwerk.
Maar dan dit: de overdracht van data tussen wijkcentrale en woning is coax, en daar gaat het voor de consument alsnog om. Dus je kan GEEN glasvezel leveren. Kan dat niet gewoon gezegd worden in plaats van dat je netwerk voor 97% uit glasvezel bestaat?
Hebben jullie ook iets te zeggen over de commercial?
Dag Lorenz,
Het UPC Webcare team helpt in eerste instantie online klanten van UPC. Daarnaast helpen wij mensen die online over UPC communiceren om dat op basis van feiten te doen. Uiteraard met respect voor ieders mening. We kunnen dan ook niet ingaan op jouw mening. Net zomin kunnen we ingaan op je suggestie over de benaming van ons netwerk of een online discussie starten over deze commercial die we al lange tijd niet meer inzetten.
Een feit dat we graag benadrukken: UPC beschikt over een van de grootste glasvezelnetwerken van Nederland. Let wel: deze is dus eigendom van UPC.
Met deze reactie sluiten wij onze aanwezigheid op dit blog af. Mocht je ons willen volgen, dan ben je van harte welkom op http://www.twitter.com/upc.
Vriendelijke groet,
Het UPC Webcare team
Aangezien UPC niets meer te zeggen heeft, heb ik dat wel.
Het gaat namelijk niet over een discussie. Het gaat om feiten en graag zou ik ook over de eerder genoemde 97% wat willen zeggen. Want uit onderzoek (en dat ga ik plaatsen in een vervolgartikel plaatsen) kom je daar bij lange na niet aan. UPC heeft géén glasvezelnetwerk voor consumenten.
Waarom jullie als UPC Webcare dan alsnog op deze blog reageren, als het om online klanten gaat, is mij dan ook onduidelijk. Online reputatiemanagement? Jullie zijn echter van harte welkom om op mijn volgende post te reageren. Ik twitter jullie wel.
No shit Sherlock. Een kabelaanbieder heeft inderdaad geen volledig glasvezelnetwerk. Dat zou overigens overbodig zijn, om een volledig glasvezelnetwerk te gaan aanleggen. UPC biedt op het moment snelheden tot 120 mbit aan, wat volgens mij toch wel een van de snellere connecties zijn. En ja, in tegenstelling tot ADSL, is de 120 MB tot op de kleine megabitjes na bijna 100% haalbaar.
Dit verhaal klinkt tbh meer als een grote whineblog waarin een gefrustreerd (ex?) klant van UCP eens even wil laten zien hoe veel hij weet. Er is wel degelijk glasvezel in het netwerk van UPC aanwezig. Beetje flauw om een verkoopafdeling te vragen of er glasvezel aanwezig is, dit zijn mensen met weinig tot geen technisch inzicht, en zullen zonder al te veel moeite datgene napraten wat op hun scherm staat.
Ook kusjes voor diegenen die hier hun kritiek uiten, begin het bijna schattig en typerend te vinden
.
@Dinges, misschien moet je het stuk even opnieuw lezen er staat namelijk: “ben ik freelance redacteur voor GlasVezel.nu, een nieuwssite over, hoe kan het ook anders, glasvezel”
- klinkt niet erg als een “een gefrustreerd (ex?) klant van UCP”, eerder als iemand die er allicht wat meer van afweet dan de ‘doorsnee’ klant.
Goed argument trouwens: “…een verkoopafdeling… dit zijn mensen met weinig tot geen technisch inzicht, en zullen zonder al te veel moeite datgene napraten wat op hun scherm staat.”
Een verkoopafdeling hoeft volgens jou kennelijk niet te weten wat ze verkopen? Die mogen onjuiste informatie geven over het product dat ze verkopen? Leuk voor de consument, zo’n instelling. Kan me niet voorstellen dat jij het daar mee eens kan zijn.
Ik zeg enkel dat je niet van een verkoopafdeling moet verwachten dat zij precies weten wat er allemaal bij UPC in de grond ligt.
En wat is een “doorsnee” klant? Ik zie iemand die het leuk vindt om op een beurs de pipo uit te hangen en UPC gaat bellen en technische vragen gaat stellen aan iemand die zich vooral met facturering en verkoop.
Je belt toch ook niet de verkoopafdeling als je internet het niet doen?
Als je de verkoopafdeling belt met de vraag of ze glasvezel willen verkopen, en men zegt dat te hebben of vertelt een lulverhaal, dan is er iets niet helemaal lekker. Het ging in de eerste instantie dus of ze dat verkochten.
Dat mensen op de beurs daarvoor wat raar tegen me doen terwijl ik niet eens de intentie had “de pipo uit te hangen”, plus het feit dat ik iets in de commercial zie wat misleidend is, gaf me reden tot nadenken. Vandaar het bellen en het uitpluizen. Ik ben géén UPC-klant (nooit geweest) maar dit viel me op. Volgens mij is dat een journalistieke taak om mensen hierop te wijzen. Op GlasVezel.nu had ik dit niet kunnen zetten, aangezien we neutraal over de breedbandindustrie schrijven.
Het zou anders best neutraal zijn om zoiets te vermelden, maar dan moet je ook voorbereid zijn op het feit dat mensen je komen uitleggen dat men met Fiber Power eerder (letterlijk vertaald: vezel kracht) bedoeld dat het uiteindelijk snel is. Er wordt nergens op papier gezegd dat men ook een volledig glasvezelnetwerk heeft, dat heeft geen enkele provider. Men bedoeld gewoon een snelle (momenteel de snelst mogelijke verbinding voor particulieren) verbinding, en niet dat je glasvezel tot aan je voordeur krijgt getrokken. Wat overigens ook weer zinloos zou zijn, want in huis heeft toch niemand geld voor glasvezelkabels te trekken vanaf het modem naar de PC’s toe, en zou alsnog 99,99 % van alle klanten gewoon UTP CAT5e of CAT6 gaan gebruiken, waardoor de snelheid van het zogenaamde glasvezel dus waardeloos zou zijn. Dat is het zelfde als een snelweg met 8 banen in de spits verkleinen naar 2 banen.
Ik wil het toch eventjes opnemen voor mijn mede telefoondienstcollega’s, hoor.
Ze weten inderdaad vaak niet waar ze het over hebben.
Zodra ze er iets over leren worden ze of te duur of gaan ze lastige vragen stellen.
Bel de KPN helpdesk eens en je weet onmiddelijk wat ik bedoel.
Wel raar dat journalisen die hier hun werk van maken dit niet weten, maar dat ter zijde.
Grappig dat je kennelijk voor lief moet nemen dat de bakker niet weet wat ie verkoopt. Omdat het nu eenmaal zo is. Typisch.