Hoe regionaal dagblad de Stentor het hoofd boven water houdt
In de bestseller Flat Earth News van journalist Nick Davies komt een schrikbarend beeld van de hedendaagse journalistiek naar voren. Davies stelt onder andere dat journalisten structureel slechte journalisten zijn geworden door tijdgebrek en penetrerende commercie in kranten. Maar waar liggen die oorzaken? En hoe verhoudt zich dat tot regionale journalistiek?
Bij regiodagblad de Stentor in Deventer ziet men deze ontwikkeling ook. Plaatsvervangend chef, Ingrid Willems, werkt al achttien jaar bij de Stentor en heeft de afgelopen jaren gezien hoe de redactie steeds verder slonk. “We hebben een collega gehad die full-time werkte en die vertrok. Daar kregen we iemand voor terug die vier dagen werkte”. Volgens haar ging dat dus mondjesmaat, “als een kaasschaaf door de kaas.” Het is iets wat aantoont dat de journalistiek al langer te kampen heeft met problemen.
Davies beschrijft dit probleem in zijn boek aan de hand van een onderzoek dat hij uitvoerde over enkele Britse kwaliteitskranten. De conclusies waren niet te missen: journalisten moeten vandaag de dag drie keer zoveel schrijven in eenderde van de tijd, vergeleken met het jaar 1985. Waardoor journalisten zich niet meer kunnen verdiepen en klakkeloos propaganda overnemen om de kolommen maar te vullen.
Tijd is alles
Bij de Stentor kent men ook de nodige issues, die allen uiteindelijk te maken hebben met het onderwerp tijd. Zo ziet Willems het multimediale werken nog niet als een geoliede machine; beslissingen laten lang op zich wachten. Ze geeft aan dat een geschoten filmpje eerst naar de internetredactie moet die het nog moet monteren. Met als gevolg dat de video pas ’s avonds op de website te zien is. “En dat is jammer,” stelt Willems, “terwijl je juist zo’n snel medium als internet tot je beschikking hebt.”
Onderzoeksjournalistiek, juist iets wat Davies ziet als een queeste naar “de waarheid” in journalistiek (en waar dus geen tijd meer voor is), is bij de Stentor door tijdgebrek een “ondergeschoven kindje”. Willems: “Eigenlijk moet je echt één of twee mensen daar een week op zetten, of die moeten een week daarvoor gevrijwaard worden om erin te duiken. Dat kan niet meer.”
Deze situatie bij de Stentor zou de plaatsvervangend chef dan ook aanpakken met extra personeel, als de mogelijkheid er zou zijn. Willems gaf aan één persoon op onderzoeksjournalistiek te zetten en één als tussenpersoon bij de omschakeling van content; van print naar internet.
Positieve instelling
Ondanks de negatieve ontwikkelingen die de Stentor onderging, blijft Willems positief denken. Zelfs bij de overgang naar een tabloid-formaat, waarbij in eerste instantie de “advertenties leidend werden,” ziet de journaliste kansen. “Het is een fijne ontwikkeling, want tabloid ligt lekker in de hand. Door het formaat is het een uitdaging om de verhalen kort en bondig te vertellen.” Willems houdt van die uitdaging: “Sommige mensen zullen dat uitleggen als kwaliteitsverlies, maar misschien is het wel een kwaliteitsslag, een verbetering die je gemaakt hebt. Dat is de kunst van het vak.”

Door: Lorenz van Gool | 16 February 2010 | 3 Reacties
Categorie: blog | tags:Tags: de Stentor, journalistiek, Nick Davies, regionale krant, regioredactie
Comments
3 Reacties
benieuwd naar aantal redacteuren op Deventer-redactie. En ook naar de gedeelde redacteuren voor niet-regionale content. weet je dat?
Ik begin op 1 maart mijn stage bij De Stentor, dus dit is erg leuk om te lezen. Tijdens het stagegesprek hoorde ik al dat De Stentor een vreemde krant begint te worden. Alle landelijke onderwerpen worden op een kleine redactie gemaakt (soms aangevuld door artikelen van regionale redacties), maar dat is dan voornamelijk de omslag voor het regionale gedeelte. Landelijk nieuws ‘zit erbij’, zeg maar.
In Apeldoorn zit een regionale redactie van ongeveer 15 man. Deventer zal waarschijnlijk ook zo’n bezetting hebben, misschien iets kleiner. Maar dat weet Lorenz vast wel exact.
Bij de Stentor in Deventer zijn er 8 verslaggevers, 2 eindredacteuren, een chef en een plaatsvervangend chef. Totaal 12 mensen dus. En uiteraard werken ze met een paar freelancers.