Het voortbestaan van de regionale kranten is in gevaar, nog meer dan die van de landelijke. Dat was één van de zorgwekkende conclusies uit het rapport van de Tijdelijke Commissie Innovatie en Toekomst Pers uit 2009. De oplage van de regionale kranten is in bijna vijf jaar tijd met ruim een miljoen kranten teruggelopen, van vijftien miljoen in 2005 tot veertien miljoen in de tweede helft van 2009 en deze dalende trend zet door. Toch lijken niet alle regionale kranten het slecht te doen. Het Friesch Dagblad is daar een voorbeeld van. “Ik denk dat het Friesch Dagblad een beetje een vreemde eend in de bijt is in medialand.”
“De afgelopen tien jaar is het hier al knokken geweest. En daardoor is de klap ook wat minder groot”, legt Anneke Visser (27) uit. In 2004 leenden lezers de krant geld om een uitgebreide reorganisatie en innovatie te bekostigen.
Als redacteur bij het Friesch Dagblad is Visser verantwoordelijk voor de verslaggeving van twee gemeenten in Friesland, Dantumadeel en Dongeradeel, maar ook van de landelijke en regionale ontwikkelingen op het gebied van onderwijs.
Met een vaste oplage van rond de zestienduizend exemplaren lijkt de krant weinig last te hebben van de problemen in de krantenwereld. Visser: “Bij de Leeuwarder Courant, onze directe concurrent hier in Friesland, daar komen de klappen wat harder aan. Zij hadden voorheen vijf keer zoveel journalisten als wij. Ja, de krant is wel dikker, maar niet vijf keer zo dik. We zien dat die werkwijze ingrijpender aan het veranderen is dan bij ons.”
Volgens Visser is het uitgesproken karakter van het Friesch Dagblad verantwoordelijk voor het stabiel blijven van het lezersaantal. “We zijn de enige echte regionale christelijke krant en dat is wat mensen bindt. Een gemeenschap is een bepaalde niche die het Friesch Dagblad aanspreekt, dat is onze kracht. Als je algemeen bent en je alleen insteekt op het nieuws en de nieuwtjes in Friesland dan kom je er niet. Want die nieuwtjes vind je ook op internet. Maar doordachte genuanceerde stukken die aansluiten bij jouw specifieke interesse en die toegevoegde waarde bieden op het nieuws dat overal op straat ligt, dat verkoopt wel.”
“Omdat we zelfstandig zijn, kunnen we ook onze eigen keuzes maken en dat zie ik deze tijd als een heel groot voordeel.” Een ander karakteristieke eigenschap van het Friesch Dagblad is dat zij volledig onafhankelijk zijn. In tegenstelling tot de meeste andere regionale kranten zijn zij geen onderdeel van een groter overkoepelend concern zoals Mecom, maar worden zij bestuurd door de vereniging Het Friesch Dagblad. “In het verleden zijn we in het verdomhoekje gestopt. Dan werd er lullig gedaan over ‘dat kleine krantje, wat stelt dat nu eigenlijk voor’. Maar je merkt gewoon dat de houding en de manier waarop er over het Friesch Dagblad gesproken wordt wel aan het veranderen is, omdat we gewoon duidelijke keuzes maken en omdat dat mensen aanspreekt. Met ons abonnementenaantal gaat het best heel goed en dat is vrij uitzonderlijk.”
Als regionale krant in een onzeker medialandschap is de positie van het Friesch Dagblad vooralsnog stabiel en hoopvol. Maar zou de krant een scherpe daling in de oplage aankunnen? “Ik denk eerlijk gezegd dat de krant wel al een beetje op de top van zijn kunnen ligt qua capaciteit, dus als je het moet hebben over nog verder bezuinigen dan zou je dat moeten zoeken in minder correspondenten of misschien minder dure foto’s.”
UPDATE: Anneke Visser is sinds januari niet meer werkzaam als regioredacteur bij het Friesch Dagblad. Zij is verhuisd naar Ecuador en doet daar de komende twee jaar vrijwilligerswerk. Ze schrijft nog wel columns voor het Friesch Dagblad. Het interview vond in november 2009 plaats in het kader van een breder onderzoek naar het Friesch Dagblad, waarvoor ook andere redacteuren werden geinterviewd. Hierover zal nog een aparte post verschijnen.

Door: Hans Klis | 16 February 2010 | 1 Reactie
Categorie: Uncategorized, blog | tags:Tags: Anneke Visser, Commissie Brinkman, Friesch Dagblad, Friesland, Leeuwarder Courant, regionale krant, regioredactie
Comments
1 Reactie
Deze stof zet je aan tot nadenken, vandaar dat Merlijn Torensma (ook van het Friesch Dagblad) en Anneke Visser hetzelfde poseren denk ik.