Begin januari reisde Pavlov af naar het besneeuwde Rotterdam om Nederlands bekendste blogger Ernst-Jan Pfauth van nrcnext.nl te interviewen. Over het nrc-weblog, de toekomst van bloggen en zijn nieuwe functie als papieren journalist. “Als je meer mensen wilt bereiken heb je de krant nodig.”
Wat verandert er voor nrcnext.nl in 2010?
“We gaan meer de verdieping in. Ik was zo’n beetje een jaar lang de ingehuurde blogger die het blog met anderen volschreef en nu is het interessant om te kijken hoe ver je die blog met de krant kan integreren.”
Hoe dan?
“We kunnen het veel verder laten gaan met bijvoorbeeld dossiers. Als iemand over privacy schrijft dat ie dan privacy-updates plaatst op de blog en dat ie dan in de krant af en toe een overzicht geeft. Zoiets wordt steeds normaler en daar wordt het blog spannender van. Je kan dan als lezer volgen hoe een journalist werkt.
Die dossiervorming wil ik dus meer gaan doen en tegelijkertijd krijgen we drie bloggers in plaats van één. Ik ben benieuwd hoe divers het blog dan wordt. Ik zal twee weken per maand bloggen en ook gaan schrijven voor de krant, Carola Houtekamer en Viola Lindner bloggen elk één week.”
NRC is ook onlangs overgenomen door Het Gesprek en Egeria. Gaan we daar nog wat van terugzien op de site?
“Wat de gevolgen zullen zijn van de overname weet ik niet, ik weet dat NRC nog steeds onafhankelijk is. Ik blijf gewoon bloggen. Met bijvoorbeeld filmpjes embedden denk ik dat een samenwerking met Het Gesprek heel interessant is. Maar sowieso als ik nu een stuk schrijf zoals laatst over de beveiliging van Schiphol, dan laat ik een filmpje zien van een reportage van de NOS. Ik verwijs de hele tijd al door naar andere media, dus waarom ook niet naar Het Gesprek.”
Maar je bent dus niet meer de enige blogger bij nrc, verlies je nu niet je toppositie?
“Nou ja verliezen, eigenlijk wordt het blog nu gewoon breder gedragen. Daar ben ik blij mee. Beter drie bloggers dan één, dat betekent dat de blog heel serieus genomen wordt door NRC.”
En je gaat zelfs voor de krant schrijven. Is bloggen achterhaald?
“Nee, ik wil mensen bereiken en een verhaal vertellen. Als ik wil vertellen hoe geweldig bloggen is, dan kan ik dat op een blog gaan zetten, maar de mensen die dat lezen, weten dat al. Dus daarom moet het op papier: in de krant en in een boek, zodat andere mensen het te zien krijgen. Ik kan wel op mijn blog gaan vertellen dat Facebook de toekomst is, maar ik bereik meer mensen die Facebook nog niet kennen als ik het in de krant zet.
Het coververhaal waarin ik schets hoe bloggen in elkaar zit leent zich gewoon heel goed voor de krant. De presentatie van een krant is daar beter voor een stuk van 800 a 1000 woorden met wat plaatjes hier en daar. Op een blog is dat gewoon een lap tekst en dan klikt iedereen gewoon door.”
Het publiek van de topblogger van Nederland is dus eigenlijk de gewone krantenlezer?
“We moeten met het hele denken in mediatypes stoppen. Het gaat gewoon om schrijven. Voor welk medium dan ook. Het is veel interessanter om te denken: ‘Hoe krijg ik mijn boodschap over?’
Natuurlijk heeft de krant nog steeds het meeste aanzien. Ik had een blog geschreven dat een keer verscheen in de krant en toen zeiden vrienden opeens: ‘hé, ik heb een artikel van je in de krant gezien. Wat goed van je’. En dat terwijl ik al heel veel stukjes had geschreven voor de blog. Dus ik denk dat het er sowieso nog een beetje inzit dat papier nog steeds als het belangrijkste wordt gezien.”
Bloggers moeten dus eigenlijk voor de krant gaan schrijven.
“Het is heel lonend als meer bloggers af en toe een opiniestuk te schrijven voor een krant. Zoals Bert Brussen dat onlangs gedaan heeft samen met een paar andere bloggers. Dat je aan Nederland laat zien wat voor meningen er allemaal circuleren in de blogosfeer en dat daar ook gewoon goed wordt nagedacht en dat zou ik willen aanmoedigen, dat meer bloggers zien welke kansen de krant biedt. Als je meer mensen wilt bereiken heb je de krant nodig. De krant heeft van de blog dat ze aanvulling krijgen van de lezers en ze betrekt.”
Internet is het dus toch niet helemaal?
“Internet is wel gewoon de toekomst, ik weet niet of papier verdwijnt. Ik denk het niet, er is nog nooit een medium verdwenen. Maar ik besef wel dat gratis nieuws nu groter is online en waarschijnlijk wordt kwaliteitsjournalistiek online ook groter, dat kan bijna niet anders. Ik weet niet hoe je gratis kwaliteitsjournalistiek kan aanbieden. Iemand die dat wel weet gaat heel rijk worden. Maar het is belangrijk dat je als krant nadenkt over hoe kan ik mijn verhaal het beste presenteren en internet hoort daar wel gewoon bij. Het is de grootste uitdaging van kranten om het merk wat ze hebben ook online goed neer te zetten. Zo van: ‘ik ben ook trots dat ik NRC Handelsblad lees, ook online’”
Wat valt er nog eigenlijk in de blogosfeer te halen?
“De blog is nog steeds de meest creatieve manier om je boodschap over te brengen. Je kan wel gaan twitteren of je kan video’s uploaden naar Vimeo, maar uiteindelijk heb je een plek nodig waar je dingen samen kan brengen. Dat zijn nog steeds blogs. Als je kijkt wat een blog twee jaar geleden voorstelde, dan was dat een soort online uitgekleed tijdschrift, terwijl het nu echte digitale tijdschriften zijn.
De nieuwste trend is ook dat je elke pagina opnieuw gaat opmaken. Dus ik denk dat ze wel heel erg ontwikkelen en zoals de blogs eerst waren, waren ze heel 2005, 2006. Maar ze blijven actueel omdat het medium zich blijft ontwikkelen.
Ik geloof dat bloggers ook steeds meer in de spotlight komen te staan, dat ze steeds serieuzer worden genomen. Iets wat je in Amerika al lang ziet, gebeurt nu ook in Nederland. Je ziet steeds meer bloggers bij ‘De Wereld Draait Door’ aan tafel zitten. Je ziet meer bloggers in kranten staan of steeds meer goede journalisten zoals Marc Chavannes die gewoon heel serieus een blog bijhouden en daar veel lof voor krijgen. Bloggers schuiven meer op naar de mainstream media en vice versa.”
Je wilt mensen aan het bloggen krijgen, maar gooi je daarmee niet je eigen ramen in?
“Nee, want dan moeten mensen weer beter worden om de aandacht te vestigen op hun blog en dan kan de kwaliteit alleen maar omhoog gaan.”
Hoe maak je eigenlijk een succesvol blog?
Vertel eens wat over je boek.
“Het is een jongensboek over bloggen. Met daarin mijn verhaal over hoe ik geblogd heb, met allemaal andere verhalen erin. Bijvoorbeeld over in witte pakken door New York rennen voor The Next Web of het organiseren van een eigen blogconferentie tot hoe ik bij nrcnext terechtkwam. Daaromheen bespreek ik de succesvoorbeelden zoals bijvoorbeeld Politico of de campagne van Obama. Dat soort dingen. En ik geef praktische tips.
Het is geen handboek voor bloggen en ik pretendeer ook niet dat ik een ultieme gids schrijf om te bloggen. Maar gewoon om aan te tonen dat een blog veel meer is dan een hobby.”
Je blijft werken voor NRC. Ben je niet klaar voor een nieuwe uitdaging? Heb je andere betere aanbiedingen gehad?
“Nee. Maar binnen de NRC heb ik nog genoeg uitdagingen. Ik ben ook verliefd geworden op NRC het afgelopen jaar. Ik zou er eigenlijk alleen voor een jaar zijn. Maar nu heb ik een vast contract en dat heb ik met liefde aangenomen. De inhoudelijke verdieping die ik hier heb en al die mensen waar ik zoveel van kan leren, laten me zien dat ik hier nog lang niet ben uitgeleerd. Dit klinkt heel erg klef, maar dan ben ik maar klef. Ik denk dat ik hier nog heel veel kan leren en dat allemaal in die blog kan stoppen.”

Door: Hans Klis | 8 February 2010 | 7 Reacties
Categorie: Uncategorized, blog, interviews | tags:Tags: blog, bloggen, blogosfeer, boek, Dutch Problogger, Ernst-Jan Pfauth, gratis, journalistiek, krant, NRC, Nrc next, nrcnext.nl, pavlov, twitter, weblog
Comments
7 Reacties
Oh, is dát nou neerlands bekendste blogger?!
Goh.
Ben het wel eens met de strekking van het artikel overigens. (Ik had het hier vandaag, of eigenlijk gister, nog over.) Schrijven moet je kunnen, voor eender welk medium. Uiteindelijk gaat het om het verhaal, met een dosis gezond verstand zie je vanzelf welke stijl er waar past.
Bij de veelgehoorde kritiek “online leest minder lekker” is het bijvoorbeeld vreemd dat kranten wel enorme artikelen bleven neerplempen. Verlies niet je verhaal uit het oog, maar pas je stijl aan om het op elk medium op een gepaste manier over te kunnen brengen. Ik denk dat een goede schrijvende journalist dat moet kunnen. Of die er wel genoeg zijn is een andere vraag, misschien.
Het is inderdaad een beetje een open deur om Ernst-Jan te interviewen, maar wel een open deur die uitnodigt naar binnen te lopen. Want hij heeft inderdaad gelijk, zoals jij het stelt, Gyurka!
En ik bedoelde natuurlijk dat hij bij lange na niet Neerlands bekendste blogger is. Ik denk dat Weesie of Wiegers die eer toe komt, en misschien is ook ‘reet’ nog bekender.
@the_ed, bedankt voor je reactie.
Misschien vergis ik me er inderdaad in dat hij niet ‘Neerlands bekendste blogger’ is. Ik vond die titel gerechtvaardigd door zijn Balkenende-scoop, zijn positie bij nrcnext.nl en zijn rol als blog-evangelist.
Dat terzijde, heb jij als blogger nog tips voor beginners?
Het belangrijkste is, heel flauw, toch gewoon content. Ervoor zorgen dat je regelmatig nieuwe berichtjes hebt staan. Niet alleen zorgt dat, hopelijk, voor een vaste groep aan terugkerende bezoeker, je krijgt zelf een een goed gevoel over wat er “werkt” in je posts.
Meer nog dan bij schrijven voor andere media geldt verder; schrijven is schrappen. Zeker online wil bijna niemand meer dan 600 woorden gaan lezen, en vaak houdt het na 2 alinea’s al op. Bij een specialistischer blog, zoals dit, kun je wel langer van stof zijn dan op een Geenstijl natuurlijk.
Probeer verder netjes gebruik je maken van een plaatje, vetgedrukte tekst en spatiëring, ook al weer om je tekst leesbaar te houden. (Zoals ik al aangaf ís (veel) tekst online nu eenmaal vaak minder lekker lezen dan op papier.)
Schrijf in god’s naam over iets wat je bezighoudt, waar je passie voor hebt en waarvan je vindt dat je daar elke dag wel over kunt praten. Dat zorgt er voor dat je blijft schrijven en houdt het ook leuk voor jezelf.
Elders reageren, interacteren met je bezoekers en zeker in het begin, netjes links plaatsen, zorgt ervoor dat je mensen bij je blog betrekt. En doe niet zo raar als ik door overal een beetje te doen maar concentreer je op 1 of 2 blogs…
Iemand waarbij je moet melden dat ie Neerlands bekendste blogger is, is dus per definitie niet Neerlands bekendste blogger. Of lees je ooit wel eens de toevoeging ‘Johan Cruyff, Nederlands bekendste voetballer’? Nou dan.
Ik probeer even Nederlands bekendste mondharmonicaspeler voor de geest te halen.