jongehondenDat de journalistiek met de nodige problemen kampt, valt niet te ontkennen. Maar aan wie de taak haar uit de modder te trekken? Volgens velen is dat de jonge generatie, talentvolle twintigers die niet vies zijn van een potje innoveren. In ‘Jonge Honden’, het debuutboek van Geert Zagers, staan dergelijke verse blaadjes centraal. 

Voor het boek, dat vlot en erg prettig wegleest, sprak Zagers, zelf ook een jonkie, met tien van dergelijke ambitieuze jonge honden. Zeven Belgen, een Canadees en twee Hollanders, allen in meer of mindere mate verbonden met de journalistiek. Ingegaan wordt op de vraag hoe zij zich manoeuvreren op dit slecht begaanbare terrein. Welke keuzes maken zij om het tij te keren? Op welke manieren wordt er geld verdiend?

Aan het woord komt onder andere Olaf Koens (24), freelance buitenlandcorrespondent van eigen bodem. Volgens hem bestaat hedendaagse journalistiek bedrijven vooral uit lef. Jongeren dienen namelijk zelf op pad te gaan en een commerciële instelling te hebben om hun eigen verhalen aan de man te brengen. Treffend hierin is zijn strijd tegen wat hij zelf noemt de persbureaudiaree. Koens: “faits divers nemen steeds meer de plaats in van duiding en analyse. Maar dat is net een fantastische kans voor jonge journalisten. Zij krijgen als het ware een vrijbrief tot onorthodoxe werkmethodes, met een wel omlijnde taak: het nieuws brengen dat de persbureaus missen.”

Ook de andere Hollander, Ernst-Jan Pfauth (23), ziet in de journalistieke crisis vooral een instapkans voor ambitieuze jongeren. Volgens de gelauwerd blogger bij nrcnext.nl mag het de journalist niet aan ondernemerschap ontberen. “Dé manier om nu journalistiek op te vallen is door je te verdiepen in het internet. Als je wacht tot de krant je belt, zal het niet lukken.” Pfauth is er mede van overtuigd dat er een nieuwe generatie journalisten op komst is. “Een generatie die weet hoe ze met Twitter en Facebook om moet gaan, die een blog bijhoudt en ondernemend durft te zijn, die niet bang is om te innoveren.”

Naast deze en de acht andere interviews zijn in het boek ook een tiental overzichten terug te vinden van bijzonder succesvolle of veelbelovende (buitenlandse) media-initiatieven, variërend van The Guardian tot het Tsjechische Nase Adresa. Stuk voor stuk goede voorbeelden van handig en innovatief inspelen op het veranderende medialandschap.

Kortom, hoopgevend voer voor jonge, hongerige honden. Om te eindigen met de inspirerende woorden van Jana Wuyts (28), regionaal coördinator van Nieuwsblad.be:

“Het zijn gewoon superboeiende tijden.”

Uitgeverij Van Halewyck

Koop Jonge Honden hier


Door: Erik de Jong | 29 December 2009 | Reageer
Categorie: Recensies, blog | tags:


Comments

Naam (required)

Email (required)

Website

Wat wil je kwijt?

Please leave these two fields as-is: