Wie kent hem niet? Nee, niet Sinterklaas, dat is zó begin december. De reclame van Mona natuurlijk. Naast dat deze stuk voor stuk niet grappig zijn, belicht het ook nog eens een Brabants gezin dat helemaal idolaat is van deze toetjes. Erger kan het blijkbaar niet.
Wacht, het kan blijkbaar dus nog erger. Commerciële negert John Williams is te zien in deze reclame voor Mona ChocoDreams. De link met chocolade en de zwarte medemens is overduidelijk. Ergens is het een beetje grappig (een beetje maar, want hij praat wel Brabants), maar vooral awkward. Ene “LolloRosso” vindt het in de comments op Mediajournaal.nl puur racisme. Enerzijds snap ik dat wel, want het bevestigt maar weer eens stereotypen. Enige waardering voor jezelf had wel gekund, John. Ik verkoop toch ook geen pinda’s?
Anderzijds kiest John er gewoon zelf voor. Als hij er geen probleem in ziet, dan moet ‘ie het vooral doen. Hij maakt zelfs reclame voor Blackberry. Het is overduidelijk dat John reclame maken met zijn huidskleur niet ziet als racistisch. Hij is gewoon slim. Wat nou, recessie?
Dus hoe erg je ook een hekel hebt aan die reclames van Mona, die ene voor ChocoDreams is niet racistisch. Er zijn wel ergere voorbeelden te vinden door de hele geschiedenis heen. Vandaag de dag moet een beetje lachen om “minderheden” gewoon kunnen, mits subtiel en niet als racistisch bedoeld.
Alhoewel: je kan natuurlijk ook reclamemaker voor KFC zijn en volledig de plank misslaan:

Door: Lorenz van Gool | 28 December 2009 | 4 Reacties
Categorie: blog | tags:Tags: Blackberry, John Williams, KFC, Mona
Comments
4 Reacties
Wat moet ik dan verkopen als rechtgeaarde Nederlander? Iemand nog een pinda?
De reclame van Mona maakt gebruik van de kleur van John Williams zonder een negatieve verwijzing. Zijn kleur is als het ware “toevallig” hetzelfde als de kleur van het product. Het is een slechte reclame, maar racistisch wil ik het niet noemen. KFC verwijst naar het Amerikaanse vooroordeel dat negers van gefrituurde kip houden, wat op zich wel racistisch te noemen is. Overigens heb ik veel meer moeite met de zogenaamde etnomarketing, reclame waarin op basis van politieke correctheid, opzettelijk gebruik wordt gemaakt van allochtonen c.q. kleurlingen in een normale setting zonder gebruik te maken van steriotyperingen: een zwarte politieman, een Marokkaanse zakeman, een Turkse ingenieur. Alsof de standaardnederlanders denken dat deze medelanders niet zouden kunnen bestaan in het echte leven en daarom deze propagandareclame wel moeten voorgeschoteld krijgen tussen de andere commerciële rotzooi die onze tv dagelijks bevuilt.
Daar heb je wel een punt, Dennis, dat van etnomarketing. Maar toch vind ik het wel erg toevallig. Chocolade en John Williams…
Ja, het is natuurlijk ook niet “toevallig”. Net zoals de bekende Duo Penotti reclame gebruik maakte van een blank en zwart kind. Waarin zowel de zwarte én blanke huidskleur verwijzen naar de kleuren van de pasta. En, is de vergelijking van witte chocolade naar de huidskleur van het blanke kind niet gewoon gelijk aan de verwijzing van ‘normale’ chocolade naar het zwarte kind? Zelf heb ik als getinte Nederlander, geen moeite met deze reclames omdat de lading niet negatief, maar neutraal is. Ik ben benieuwd wat je vindt van de reacties op de Duo Penotti reclame uit de jaren 90 op YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=SAfTqSnq58k