“Information wants to be free.” Het is dit jaar 25 jaar geleden dat deze woorden gesproken werden door Steward Brand op de eerste hackers conference. Brand had toen nog geen weet van het internet, maar zijn uitspraak is vandaag net zo treffend als toen. Inmiddels hebben veel bedrijven al ingezien dat het vaak nutteloos is om ten strijde te strekken tegen de gratis verspreiding van je content online.

Toch zijn er nog steeds mensen die het niet gesnapt hebben en met furie proberen om hun content offline te houden.

wesleyDeze week waren er weer twee hele goede voorbeelden van mensen die het niet gesnapt hebben. Ik hoef jullie niet te vertellen dat Kabouter Wesley hip is. Geestelijk vader Jonas Geirnaert mocht zelf laatst bij De Wereld Draait Door aanschuiven om zijn asociale kaboutercreatie te pluggen. Elke week keken duizenden mensen op Youtube naar de absurdistische filmpjes. Maar dat kon echt niet volgens BAF. BAF is de groep die er voor probeert te zorgen dat Belgische auteurs centjes voor hun werk krijgen. Ze hebben laatst bij Youtube aangeklopt met de mededeling dat alle Kabouter Wesley filmpjes verwijderd moesten worden. Buiten het feit dat binnen een paar uur alles er alweer opstond en er tientallen uitwijkmogelijkheden zijn naar andere videosites is het gewoon heel typisch. Grote concerns in Amerika hebben al lang ingezien dat je de ontwikkeling beter kan omarmen dan bestrijden. Een mooi voorbeeld is Hulu, waar je een scala aan TV-series kan streamen.

trouw-oudEen ander voorbeeld komt uit de krantenwereld. Het leek Trouw leuk om communicatiewetenschapper Mark Deuze een opiniestuk te laten schrijven voor hun dossier over de toekomst van kranten. Deuze leverde de dag na het verzoek een stukje in maar kreeg totaal geen antwoord van de krant. Hij besloot toen om het maar op zijn blog te posten. Na enkele dagen kreeg Deuze alsnog bericht; het was nogal chaotisch geweest op de redactie na de aankondiging van gedwongen ontslagen, maar ze waren nog steeds van plan het bericht te plaatsen. Eind goed al goed leek het even. Maar toen kwam er nog een klein verzoekje achteraan: of meneer Deuze het stukje van zijn weblog wilde halen, Trouw wilde namelijk wel exclusiviteitswaarde.

Los van het feit dat Trouw blijkbaar niet bekend is met Google Cache en The Wayback Machine is dit echt extreem typisch voor het prehistorisch denkgedrag wat blijkbaar nog steeds leeft op sommige krantenredacties. Ook Trouw snapte het duidelijk niet.

Nog meer verhalen tegengekomen van mensen die het niet snappen? Laat het weten hieronder.

[Update 17-12-2009: Ondanks het feit dat het stuk inmiddels ook al op de Nieuwe Reporter geplaatst was heeft Trouw het vandaag dan toch gepubliceerd. Zouden ze het toch snappen? Of zijn ze gezwicht voor de druk van Pavlov?]


Door: Wout Funnekotter | 16 December 2009 | 2 Reacties
Categorie: blog | tags:Tags: , , ,


Comments

2 Reacties


  1. 16 December 2009 12:02

    Ging Mark Deuze iemands opinie kapot schrijven? ;-)

    Scherp ;)

Naam (required)

Email (required)

Website

Wat wil je kwijt?

Please leave these two fields as-is: