Een van de meest aansprekende documentaires die vorige week tijdens de IDFA werden vertoond, was zonder twijfel Good Fortune. In deze docu, die zich afspeelt in het noodlijdende Kenia, zie je het verhaal van twee afzonderlijke bewoners- een boer en een bewoonster van een sloppenwijk- die door toedoen van ontwikkelingshulp hun leven drastisch zien veranderen. In het negatieve. Pavlov was erbij en interviewde producer Landon van Soest.

Landon, wat is de reden dat je deze film gemaakt hebt?

Nou, als student had ik de mogelijkheid om door ontwikkelingslanden te reizen. Net als zoveel westerlingen werd ik getroffen door zoveel armoede. Daarom besloot ik de laatste periode van mijn studie in Kenia door te brengen om onderzoek te doen naar economische ontwikkelingen. Al snel kwam ik er achter dat veel van de aanwezige hulporganisaties die bedoeld waren om de bevolking te helpen het tegengestelde effect hadden. Terwijl op Live 8 concerts, de One Campaign en de G8 conferentie in Gleneagles voornamelijk het publieke nut gediend werd,  voelde ik dat het tijd was om op onderzoek te gaan naar het daadwerkelijke gevolg van internationale hulporganisaties in Afrika.

De personen om wie het draait in Good Fortune -Jackson en Silva- ondervinden aan den lijve de gevolgen van dergelijke organisaties. Hoe komt dat?

De twee afzonderlijke gevallen van Jackson en Silva zijn schrijnend. Beiden verliezen door ontwikkelingsprojecten in hun gemeentes alles waar ze hard voor hadden geknokt, hun huis, hun werk en hun leefomgeving. Persoonlijk vind ik dat de ontwikkelingsorganisaties gefaald hebben op het gebied van communicatie met de gemeenschappen waarin zij werkzaam waren. Ze hielden duidelijk geen rekening met de waarden en verlangens van de lokale bewoners. De bedoeling is om van bovenaf het leven van mensen als Jackson en Silva te veranderen, maar in plaats daarvan schieten ze tekort in het stimuleren van de initiatieven binnen de eigen gemeenschap.

Wat zijn dan precies de gevolgen van zulke grote projecten?

De consequenties van zulke grote, top-down projecten kunnen gigantisch zijn. Door enorme administratieve projecten van bovenaf in te voeren wordt er veel van de bevolking gevraagd. Zelfs een kleine misstap kan reusachtige gevolgen hebben voor duizenden mensen als Jackson en Silva. Een van de meest cruciale moment in de film is in het begin, wanneer Jackson en Silva het gevoel hebben dat hun leven zich positief ontwikkelt. Beide projecten -het bouwen van een enorme dam en het ontruimen van de sloppenwijk- doen op brutale wijze inbreuk op die veelbelovende leefsituatie. Het dient gezegd te worden dat Jackson en Silva weinig andere mogelijkheden hebben buiten hun huidige leeftoestand. Zo draait Jacksons hele leven om zijn kudde, waarvoor hij het grasland van het Yala moeras nodig heeft. En Silva verhuisde niet voor niets naar Kibera omdat het platteland haar te weinig kansen bood. Door de ontruiming van de sloppenwijk zal zij voor het weinige geld dat ze heeft in Nairobi geen huis kunnen vinden. Het gebrek aan alternatieven en de onmisbaarheid van hun leefomgeving lopen als een rode draad door de film.

De afgelopen drie jaar ben je in Kenia geweest om Good Fortune te schieten. Heeft de onrust na de omstreden presidentsverkiezingen invloed gehad op het verloop van de film?

Het leek erop dat de onrust na de verkiezingen de samenleving in een houdgreep hield. Met name in Kibera vanwege het gebrek aan veiligheid en de aanwezigheid van verschillende etnische en politieke groepen. Ik wist dat de verkiezingen een rol zouden spelen in ons verhaal, vandaar dat we het leven van Silva zijn blijven volgen. De politieke en etnische kwestie zelf was te groot en te complex om mee te nemen. Gedurende de verkiezingen raakte Silva steeds meer betrokken bij de verkiezingen omdat ze hoopte dat nieuwe politieke leiders de ontruiming van Kibera konden beïnvloeden. Ik hoop dat Silva’s verwoede inspanning en betrokkenheid bij de verkiezingen mensen aan het denken zet over de immense frustraties onder Kenianen in de nasleep van de verkiezingen.

Good Fortune is momenteel op tournee in een aantal Europese landen. Wat zou het publiek voor boodschap mee moeten krijgen?

Als mensen iets op zouden moeten steken van deze film, dan is het dat er in ontwikkelingslanden altijd een aantal intelligente, gedreven en vastberaden mensen zijn die, net als Jackson en Silva, waardevolle ideeën koesteren over hoe zij hun leefomgevingen zouden verbeteren. Als wij het beleid van onze internationale hulporganisaties zo kunnen veranderen dat de focus ligt bij het stimuleren van ideeën op lokaal niveau, dan denk ik we veel meer kunnen bereiken om de extreme armoede in de wereld te beperken.

Bekijk de trailer van Good Fortune op de website van Transient Pictures


Door: Erik de Jong | 1 December 2009 | Reageer
Categorie: interviews | tags:


Comments

Naam (required)

Email (required)

Website

Wat wil je kwijt?

Please leave these two fields as-is: