Freelance collectief Het Rondje van Pavlov tast op eigenzinnige wijze de grenzen van de hedendaagse journalistiek af. Het team bestaat uit zes creatieve geesten die door een multimediale scholing verhalen op verschillende manier kunnen vangen. Op verzoek produceren we voor krant, radio, televisie én internet, of doen we multimediaal verslag van uw evenement.

    Tijdens onze multimediale journalistiekstudie is het brein zo volgepropt met ideeën dat de vingers nu tintelen ze uit te voeren. Wij zijn niet per definitie de klassieke journalist die met gleufhoed en kroontjespen wethouders van hun fietsen trekken. Nieuwsjagen blijft romantisch, maar we storten ons bijvoorbeeld ook graag op videoproductie, columns, (live)blogging, copywriting, (radio)reportages of audioslideshows. Ervaringen met deze verschillende disciplines deden we individueel onder andere op bij NRC, NRCNext, Nu.nl, Trouw, Tweakers.net, Elsevier, Marketingfacts, VARA, BNN en Veronica.

  • Die jonge honden van het Rondje van Pavlov keffen al een jaar onophoudelijk, piesen hun zeikstralen tegen bomen, lantaarnpalen en openbare gebouwen, snuffelen onophoudelijk aan elkaars en andermans kont en vragen mij vervolgens om een kluifje wegens goed gedrag. Ze hebben wel lef. — Heleen van Royen, schrijfster en tv-persoonlijkheid

  • 0

    Tim den Besten 10 september 2009 @ 22:34

    Vastgoedmagnaat en zakenman Donald Trump verbindt zijn naam aan alles wat van hem is; gebouwen, casino’s en biefstuk. Hiermee heeft hij van zichzelf een bekend merk gemaakt, een fenomeen dat personal branding heet. Maar om jezelf zo te verkopen hoef je geen beruchte zakenman te zijn, dat bewijst blogger Tim den Besten.

    duitsetim‘Ik ben Tim en ik wil later Duits worden.’ Zo stelt de tweeëntwintigjarige journalist, televisiemaker van TEDtv en (seks)columnist zich voor op zijn absurdistische weblog ‘De avonturen van Tim’.

    Zoals veel bloggers plaatst den Besten hier regelmatig materiaal. Op zijn blog zijn columns over seks, opmerkelijke foto’s en video’s over vervelende bejaarden te vinden. “Ik kom veel dingen op internet tegen tijdens mijn werk, wat ik niet gebruik. Als ik het leuk vind of er dan een mening over heb, zet ik het op mijn site. Desnoods met twee regeltjes tekst. Tenminste als ik er zin in of tijd voor heb.”

    Met een kleine duizend bezoekers op een dag is hij een cultfiguur in de groeiende Nederlandse internetcultuur. Met zijn website verdient hij niks; er zijn geen advertenties op te vinden. Den Besten hanteert een andere vorm van personal branding, één die tegenwoordig steeds meer journalisten hanteren: hij biedt gratis journalistieke producten aan op zijn weblog en haalt zo betaalde opdrachten binnen. Zo werd den Besten op basis van zijn op internet gepubliceerde materiaal gevraagd om als tekstschrijver aan de slag te gaan bij Jensen!, waar hij wel geld mee verdiende.

    Volgens Alexander Pleijter, docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de universiteit Groningen en Leiden en schrijver van het weblog ‘De Toekomst van de Journalistiek’ heeft deze aanpak de toekomst: “Je maakt jezelf zichtbaar en laat zien aan je netwerk dat je deskundig bent.” De Nederlandse Vereniging van Journalisten benadrukt dit ook, secretaris freelance journalistiek Ellie Speet: “Als freelance journalist moet je met anderhalf woord te vinden zijn op Google. Je moet ondernemend bezig zijn en je onderscheiden van anderen.” Toch zegt Pleijter, het idee dat er veel geld te verdienen valt door voor niks te werken “een verdienmodel is dat nog weinig geslaagd is.”

    Deze vorm van personal branding betekent dat journalisten gedwongen worden om in hun vrije tijd voor niks te werken. “Dat vind ik niet erg omdat ik nu met andere dingen geld verdien”, legt den Besten uit. “Ik zie mijn blog meer als een soort ‘uithangbord’ van wat ik kan, vind, kwijt moet, of wil laten zien. Ik denk dat er een soort van nieuwe generatie is die niet schildert, of muziek maakt, maar door middel van bloggen of twitteren hun creatieve ei kwijt kan. Ik zie bloggen echt als een soort uitlaatklep, een manier om je te uiten als je niet zo goed bent in andere dingen.”

    Met zijn manier van personal branding wordt den Besten waarschijnlijk nooit zo rijk als een Donald Trump. Maar die zou ook met een sekscolumn waarschijnlijk zijn eigen merk de nek om draaien. De vrijheid die den Besten geniet, heeft zo zijn voordelen: “Ik hoef me gelukkig niet bezig te houden met hoe ver ik wel of niet kan gaan.”



    categorie: interviews

    Reageer